Uit de praktijk: Leonie

Een perfect leven leek ik te hebben, althans dat dacht ik en zo leek het voor de buitenwereld. Een leuk gezin, een eigen huis en een uitdagende baan. Maar na de eerste hectiek in mijn leven met een fulltime baan, trouwen en kinderen krijgen, kwam langzamerhand het besef dat er iets essentieels ontbrak in mijn leven. Ik had geen idee wat en wilde dit verontrustende gevoel het liefst uit mijn gedachten verbannen. Maar het gevoel ging niet weg en verergerde. Ik voelde me eenzaam, ondanks alle contacten die ik had en mijn leven leek zo oppervlakkig. Ik had geen dromen meer, daar maakte iemand anders me op attent. De spreekwoordelijke druppel kwam toen een vriend, die me in korte tijd dierbaar was geworden, naar mijn levensverhaal vroeg. Ik bleef steken op een pijnlijk punt uit mijn jeugd. Iets waarvan ik dacht dat het was geweest en er geen reden was om daar last van te hebben. Maar ik had het mis. Ik kon het niet vertellen. Ik kreeg een briefje van deze vriend in mijn handen gedrukt met de naam en telefoonnummer van Wilma en het verzoek om daar echt een afspraak mee te gaan maken. Daar voelde ik helemaal niets voor, ik had geen probleem en anders kon ik dat zelf ook wel oplossen.

Maar op een gegeven moment merkte ik dat het al slechter met me ging. Toen heb ik besloten dat het zo niet langer kon en heb ik Wilma gebeld. Het klinkt te mooi om waar te zijn en om eerlijk te zijn vergt het moed en doorzettingsvermogen om aan jezelf te werken, maar het is meer dan de moeite waard. In mijn gesprekken met Wilma vielen langzamerhand alle puzzelstukjes in elkaar. Aan de ene kant was het heel moeilijk, omdat je veel punten die je niet hebt verwerkt uit bijvoorbeeld je jeugd of eerdere nare of slechte ervaringen nu door moet, maar aan de andere kant is het zo’n verrijking van mijn leven.

Samen met Wilma ga je stap voor stap door dit proces. Een heleboel ballast die ik, ook onbewust, meezeulde ben ik kwijt. Zo kwam ik er achter dat ik helemaal nog niet het plotselinge overlijden van mijn vriend, met wie ik dacht te trouwen, had verwerkt. Daardoor sloot ik  me af en was bang om gekwetst te worden. Ik was niet in staat om daadwerkelijk verbinding met andere mensen te maken of te durven voelen. Wat weer heeft geresulteerd in een vlucht in een huwelijk met een man die, zo is ook duidelijk geworden, helemaal niet bij mij paste. Ik kon in het huwelijk niet mezelf zijn en had geen idee hoe  ik nu eigenlijk zelf gelukkig kon worden, zonder alleen maar te geven en te zorgen voor het welzijn van anderen. Het besef is gekomen dat er geen goede basis was voor mijn huwelijk, het was oppervlakkig en de verbinding miste. Wilma heeft me goed begeleid in het vinden van de juiste weg. Ik heb echt alles ondernomen om mijn huwelijk te redden, maar mijn bewustwording om te voelen en te willen groeien maakte dat we niet tot elkaar konden komen. 

Ik weet nu wie ik echt ben en dat ik er mag zijn. Hierdoor word ik al krachtiger en dat straal ik ook uit. Mijn leven is echt veranderd. Ik weet hoe ik me gelukkig kan voelen, wat ik de essentie van het leven vind. Ik kan weer echt voelen en me verbinden met andere mensen. Langzamerhand ontstaan er weer nieuwe dromen. Ik ben Wilma heel erg dankbaar, omdat ze me aan de hand heeft genomen en met liefde heeft omarmd, waardoor ik de kracht in mezelf heb gevonden om te kiezen voor geluk.

Leonie

Ervaring, veiligheid en liefdevol

Copyright © 2013 Wilma Batenburg.  All Rights Reserved. In samenwerking met Kevin Wubbels.