Uit de praktijk: Henk

Mijn zoon maakte een eind aan zijn leven.

Na het plotselinge overlijden van mijn zoon wat vooraf gegaan werd door een periode van jaren gevuld met enorme zorgen en verdriet kon ik niet meer verder met mijn eigen bestaan. Mijn leven was totaal ontspoord. Alle zekerheden en verwachtingen waren hun waarde verloren en onzekerheid, angst en verdriet hadden hun plaats ingenomen. Ik kon het leven nauwelijks meer aan en het zag er naar uit dat ik nooit meer van deze gevoelens af zou komen en dat ik mijn leven lang gebukt zou blijven gaan onder deze ondraaglijke last.

Nadat ik van mijn dochter had gehoord dat zij gesprekken voerde met "Wilma" en dat zij daar werkelijk veel aan had heb ik ten einde raad besloten ook contact met haar op te nemen omdat ik ondertussen zeker wist hier niet zelf uit te kunnen komen. Deze stap was voor mij een grote opgave. Het idee dat ik mijzelf met al mijn gevoelens moest overgeven aan een voor mij wildvreemde hulpverlener was voor mij een bijna niet te nemen drempel.

Ik kan er kort over zijn. Vanaf de eerste afspraak was er sprake van een open houding, hartelijkheid en warmte geven de sfeer tijdens de gesprekken het beste weer en er werd zeer vakkundig met mijn gevoelens omgegaan. Gevoelens van:

  • Wat deden wij als ouders en ik als vader dan toch fout?!
  • Hoe schuldig ben ik hieraan?!
  • Waar blijven alle kennissen, buren waar we normaal zo goed mee overweg konden?!
  • Ik weet niet hoe ik me weer in deze gemeenschap moet begeven?!
  • Waarom heb ik dit signaal van hem gemist, of gaf hij dit signaal niet?!

Aan de hand van stellingen en beweringen op kaartjes konden we mijn gevoelens benaderen, vorm geven, bespreken en er grip op krijgen. Er was altijd een begripvol luisterend oor en er was rust en het gevoel van vertrouwen.Regelmatig zette ik na een gesprek onderweg naar huis de auto stil en overdacht ik met een tevreden gevoel waar we over gesproken hadden en hoe ik daar nu over dacht. Dingen vielen op hun plaats en er kwam langzamerhand rust in mijn hoofd en er kwam ruimte om positievere dingen te voelen en weer plezier in het leven te krijgen, ik kwam weer in het goede spoor!

De gesprekken hebben het verwerkingsproces voor mijn gevoel enorm versneld, het sloot perfect aan bij wat ik nodig had en ik heb daarna nooit meer de behoefte gehad om er nog eens met een andere hulpverlener over te praten.

Wilma, enorm bedankt en complimenten voor je perfecte hulp!

Henk, 70 jaar
Zelhem (gld)

Ervaring, veiligheid en liefdevol

Copyright © 2013 Wilma Batenburg.  All Rights Reserved. In samenwerking met Kevin Wubbels.