Relatieproblemen

Volgens Wilma

Wetenschapper (en inspirator voor Dr. Sue Johnson), John Bowlby zegt:

Kinderen hebben absoluut behoefte aan veilige langdurige fysieke en emotionele intimiteit en als we dat ontkennen zal het ons later lelijk opbreken. Het begint bij de hechting.

Ook voor volwassenen geldt dat. Zonder een goede basis, weinig grond om door te bouwen. Een gevoel van veilige verbinding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie en een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke deelnemers aan zo’n relatie.

Als mensen een conflict hebben, spelen emoties altijd een rol. Onbewuste trauma's die op de ander geprojecteerd worden zijn onherroepelijk in het geding. Heb je bijvoorbeeld veel last gehad van een dominante vader, dan is daar heel vaak automatisch een autoriteitsconflict aan verbonden. Als je dan iemand ontmoet, die enigszins autoritair en dominant overkomt, ook al is hij dat niet, irriteer je je onmiddellijk aan deze persoon. Jouw onbewuste pijn wordt geraakt en wordt, zoals dat heet, geprojecteerd op deze persoon. Dus leggen we de oorzaak van de irritatie bij de ander, terwijl het probleem iets over jezelf zegt. Dit gevoel huist in het onderbewuste.

Samen met de cliënt maak ik dit onbewuste bewust, zodat de cliënt beter in staat is de zogenaamde dominante persoon te beoordelen zoals hij werkelijk is. Voor beide partijen een verlossing. Dit gebeurt tevens in de partnerrelatie. De irritaties en projecties kunnen in moeizame relaties tot grote escalaties leiden. Ik help partners om inzicht te krijgen in hun eigen onbewuste onverwerkte pijn en als beiden daartoe in staat zijn is er een goede kans op herstel van de relatie. Het vergt van beiden moed, zelfreflectie, doorzettingsvermogen en geduld, zowel met jezelf als met elkaar.

Doel van de relatietherapie:

  • Herstellen van veilige binding
  • Blootleggen van onderliggende patronen vanuit begrip naar beide partners
  • Hun beider behoefte onder woorden leren brengen, waardoor ze beiden weer kunnen voelen “Sta voor me klaar”
  • Dan stijgt bij beiden het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je staat er niet meer alleen voor.

 

Ervaring, veiligheid en liefdevol

Copyright © 2013 Wilma Batenburg.  All Rights Reserved. In samenwerking met Kevin Wubbels.